Siverek'in
Siverek ilçesi Gürakar kırsal mahallesinde yaklaşık olarak 4 yıldır maydanoz roka ve dere otu tarımı yapılıyor.
Ziraat Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Mehmet Sinan Kaya’nın Siverek Medya’ya yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
2015 yılında Hatay’da uzun süre maydanoz tarımı işliğini yapan Mehmet Ay’ın tavsiyesi üzerine yaptığımız demonstrasyon sonucu bölgede maydanoz, roka ve dere otunun tarımı bölgenin çevre şartlarına, toprak yapısına ve iklim koşullarına uyumlu olduğu gözlemlendi. Bunu üzerine köyde suyu olan bazı çiftçiler maydanoz, roka ve dere otu ekimini yapmaya başladılar. Kısa süre sonucu büyük ilgi gören bu faaliyet, civar köylülere de ilham kaynağı oldu.
2020 yılı itibarıyla Gürakar ve çevre köylerinde 400 dekarlık alanda maydanoz, roka ve dere otu tarımı yapılmaktadır. Çiftçilerimizin yeni umudu olan bu faaliyet daha da yaygınlaştığı taktirde tarım işçilerine büyük maddi kazanç sağlayacağı gibi batı ilerimize de yapılan göçü ciddi anlamda azaltacaktır.
Çiftçilerimizin elinde imkân olursa daha nice yeniliklere imza atacaklardır çünkü çiftçilerimiz çok bilinçli çiftçilerdir mevsimlik işlerde çalışmalarından dolay da çok tecrübe edinmişlerdir. Burada hemen hemen herkesin tarlası var ama suyu olan az çiftçimiz var. Bakanlığımız bu konuda çiftçilerimize kredi veya ek destek imkânı sağlasa belki de susuz çiftçimiz kalmayacaktır. Özellikle buradaki arazilerin tamamı müşterek tapu olduğu için hiçbir çiftçimiz verilen hibe projelerden ve kredilerden yararlanmamaktadır söz konusu bu konuda çiftçimiz lehine bir değişikliğe gidilmelidir. Başka bir sorun da maydanoz, roka ve dere otu için Pazarlama imkânın kıt oluşudur yani çiftçi ektiğini, ürettiğini kolaylıkla alıcı bulup satamamasıdır. Genelde alıcılar il dışından gelip istediği fiyata alabiliyorlar, dedi.