Kasım Gülpınar 11.Büyükelçiler Konferansına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Büyükelçiler Konferansı’na katılan büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde öğle yemeği verdi. Yemeğe T.B.M.M AB. Uyum Komisyon Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar'da katıldı.

 

Konferans'tan Kısa Notlar..

 

“DÜNYAMIZ, DİPLOMASİDE DE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM SÜRECİNDEN GEÇİYOR”

Bu yıl Büyükelçiler Konferansı’nın “Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi” temasıyla toplandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferans temasının Türk dış politikasının şu anki hassasiyetlerinin tespit ve tayini bakımından son derece isabetli olduğunu söyledi.

 

 

“KÜRESEL GÜVENLİK VE İSTİKRARI SAĞLAMAKLA GÖREVLİ MÜESSESELER ARTIK BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMIYOR”

Küresel güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli müesseselerin artık beklentileri karşılayamadığını, uluslararası toplumun, geleceğini tehdit eden güvenlik ve terör, açlık, istikrarsızlık, küresel ısınma gibi temel problemlere kalıcı çözümler üretme kabiliyetini giderek kaybettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yanda dijitalleşme, yapay zekâ, ekonomik büyüme, obezite konuşulurken, diğer yanda 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğiyle yüzleşildiğini anlattı.

 

“BARIŞI KORUMAK UZUN SOLUKLU ÇETİN BİR MÜCADELEYİ GEREKTİRİR”

“Vicdanı olmayanın ne ahlakı ne kutsalı ne de ekseni, rotası, tutarlılığı olur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hadiselere “vicdan” penceresinden bakarak akılcı politikalar üretmek gerektiğini, Türk diplomasisinin çerçevesini çizen “girişimci ve insani dış politika” perspektifinin de bu ihtiyacın ürünü olduğunu söyledi.

 

“SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ TERÖR BATAKLIĞINI KURUTMAK ÜLKEMİZİN EN ÖNCELİKLİ MESELESİDİR”

Türkiye’nin NATO üyeliğini, Avrupa-Atlantik savunmasının temel taşı ve güvenlik politikalarının ana sütunu olarak gördüğüne değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO müttefiki ve stratejik ortağı ABD’den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını beklediğini yineledi.

 

“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ, NATO’NUN VE TÜM BÖLGENİN GÜVENLİĞİ DEMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin güvenliğinin NATO ve tüm bölgenin güvenliği demek olduğunu vurgulayarak S-400’lerin NATO’ya ve F-35’lere zarar vereceğine dair hiçbir somut veri olmadığını, daha önce NATO ve AB üyesi birçok ülkenin Rusya’dan benzer hava savunma sistemleri satın aldıklarını anımsattı.

 

“TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİĞİ BİRKAÇ ÜLKENİN İHTİRASLARINA KURBAN EDİLMEMELİ”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini de koruduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Birliğe üyeliğinin birkaç ülkenin ihtiraslarına kurban edilmemesi gerektiğini bildirdi.

 

“SOÇİ MUTABAKATIYLA, İDLİP’TE BÜYÜK BİR İNSANİ TRAJEDİNİN ÖNÜNE GEÇTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile ilişkilerin çok geniş bir yelpazede yakın iş birliği içinde ilerlediğine dikkati çekerek, Türk Akım Projesi’nin yılsonunda bitmiş olacağını, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşasının planlandığı şekilde ilerlediğini bildirdi.

 

“KUZEY IRAK’TA YÜRÜTÜLEN PENÇE HAREKÂTI HEDEFLERİMİZE UYGUN ŞEKİLDE BAŞARIYLA İLERLİYOR”

Irak’ın barış, huzur ve güvenliğine de özel önem verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğüne ve istikrarına verdikleri önemi sözde değil, eylemlerle de ortaya koyduklarını vurguladı.

 

“İLK KIBLEMİZ, GÖZ BEBEĞİMİZ KUDÜS’Ü İŞGALCİLERİN İNSAFINA ASLA TERK ETMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin meselesine değinerek, ‘İsrail’in hukuk tanımayan işgal, zulüm ve yıkım politikasının yanı sıra, bazı dış aktörlerin müdahaleleri de barış umutlarını baltalıyor. 1967 sınırları temelinde Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması ve tanınması artık bir tercih değil, mecburiyettir. Türkiye olarak Filistin meselesinde sonuna kadar adalet ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz. İlk kıblemiz, göz bebeğimiz Kudüs’ü işgalcilerin insafına asla terk etmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

“TERÖRİSTİ RENGİNE, İDEOLOJİSİNE, ETNİK KİMLİĞİNE GÖRE AYIRMA YANLIŞINDAN ARTIK VAZGEÇİLMELİDİR”

Keşmir’de yaşanan hadiseleri de yakından takip ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Pakistan Başbakanı İmran Han ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, Hindistan Başbakanı Modi ile de görüşerek gerilimin azaltılması için çaba harcayacaklarını söyledi.

 

“GAZETECİ CEMAL KAŞIKÇI DAVASINDA ADALETİN TECELLİSİ İÇİN SİZLERİN DE ÇALIŞMASINI BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda hayatını kaybettiğini anımsatarak, “25 dakika bütün hâkimlerin önünde kıvranarak ölmesine seyirci olan bir dünya, bizim dünyamız olamaz. Onu da bir kenara koyalım, eşini defin hadisesine gitmesine müsaade etmeyenler insanlıktan nasibini almamıştır. Sadece avukatı ve iki evladıyla beraber bir defin hadisesi ve düşünün ki vasiyeti olan köyüme beni defnedin, buna bile müsaade etmeyenler gelmişler devlet mezarlığına defnetmişlerdir; bunlar insanlıktan nasibini almamış olanlardır” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’Yİ HAYALLERİ VE HEDEFLERİYLE MUTLAKA BULUŞTURACAĞIZ”

Türkiye’yi gelecek yıllarda dünya siyaset ve ekonomi çerçevelerinin en önemli buluşma, konuşma, tartışma, fikir üretme merkezi hâline getirmek için çeşitli adımlar atacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte büyükelçilerin gayretlerinin belirleyici olacağını, son 17 senede diplomatların özverili çalışmalarının Türkiye’nin önünde yepyeni ufuklar açtığını, Türk dış politikasına güç, itibar kazandırdığını kaydetti.

Program Sonunda Çin Büyük Elçisi Emin Önen Ve AB. Uyum Komisyon Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar ile Bir süre Sohbet Eden Cumhurbaşkını Recep Tayip Erdoğan  Hatıra Fotografı çekindi.