Devlet borç yapılandırma fırsatı uzatıldı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne borcu olan abonelere yapılandırma fırsatı 27 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

 

18 taksit imkanı ve faiz affının uygulandığı yapılandırma 31 Mart tarihinden 27 Ağustos 2018 tarihine uzatıldı. Çok sayıda vatandaşın müracaat ettiği yapılandırma fırsatı, ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne ve Büyükşehir Belediyesine borcu olan aboneleri kapsıyor. 

 

7143 Sayılı Torba Yasa kapsamında abonelere kaçırılmaması gereken pek çok imkân sağlandı. Kanun, borçlu abonelere borçlarını yeniden yapılandırma imkânı veriyor. ŞUSKİ veznelerine müracaat edilmesi halinde 27 Ağustos 2018 tarihi ve öncesi borçlar yeniden yapılandırılacak. Yapılandırılmış borç 18 taksite kadar ödenebiliyor. Yapılandırma cetveli kapsamında bu tarihe kadar borcu olan abonelerin ödemelerini peşin veya taksitli bir şekilde yapmaları sonucunda faiz afları uygulanıyor. 

 

Ayrıca detaylı bilgi almak isteyen aboneler Alo 153 Çağrı Merkezi'ni arayarak gerekli bilgileri alabilirler. 

Öte yandan yapılandırma;  Büyükşehir Belediyesi İlan veri borcu, Yangın Sigortası, İşgaliye ve Kira Alacaklar borçlarını da kapsamaktadır. 

 

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer yayımlanan kararda,"11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2, 3,4, 7 ve 8 inci maddeleri ile 10 uncu maddesinin altı, yedi ve sekizinci fıkralarından yararlanmak için öngörülmüş olan başvuru, bildirim ve beyan sürelerinin 27/08/2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar uzatılmasına, aynı Kanunun 9 uncu maddesinin onyedinci fıkrası gereğince karar verilmiştir." denildi.

 

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yapılandırma kapsamında bugüne kadar mükelleflere ait 45,3 milyar lira tutarında borç yapılandırıldı" denildi.

Söz konusu yapılandırma kapsamında, bugüne kadar mükelleflere ait 45,3 milyar lira tutarında borcun yapılandırıldığının aktarıldığı açıklamada, yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin en geç 27 Ağustos günü sonuna kadar ilgili vergi dairesine başvurmaları gerektiği bildirildi.

 

Yapılandırma kapsamındaki borçlar

 - 31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme, 
- Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, 
- Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim, 
- Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca 90 indirim, 
- Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının 50’sinin silinmesi, 
- Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında 80’e varan indirim, 
- İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, 
- Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, 
- Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, 
- İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, 
- Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, 
 -Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, 
- Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme, 
-Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme, 
- Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.